Amir Tishbi
חרדות ופחדים אצל ילדים
עודכן: 16 באפר׳ 2021
בהרבה מקרים אנו ההורים יכולים להבחין בפחדים וחרדות מסוימות אצל ילדנו. כאשר הילד סובל מחרדה אנחנו כהורים חושבים ישר כיצד נוכל לעזור לו. ישנם מקרים שהילד אכן צריך עזרה מקצועית, אך מהצד השני במקרים רבים מאוד החרדות והפחדים אשר מופיעים אצל ילדנו – הם נורמליים לחלוטין.

פחד כמנגנון הישרדות קדום והכרחי
פחד הינו רגש קדום, אשר טבוע בנו וגם בבעלי חיים אחרים כבר מרגע לידתנו. מטרתו היא לשמור עלינו מפני דברים שעשויים לפגוע בנו. חישבו על כך שבעולם הקדום יותר, האדם היה חיי בסביבה בה היו סכנות רבות, והפחד הוא זה שעזר לו לשרוד, ולשים לב לדברים אשר עשויים לסכן אותו ואת קרוביו. כיום אנחנו חיים בעולם שהוא מודרני אז הסכנות הם שונות, אך הפחד, הוא ראשוני וקדום, זאת ללא קשר לתקופה בה אנו חיים.
פחדים הקשורים להתפתחותו של הילד
ישנם פחדים אשר קשורים בהתפתחות של הילד. כלומר, בכל גיל ישנם פחדים שנפוצים יותר לשכבת הגיל: פחד מזרים, פחד מחושך, פחד מרעשים. הפחדים ההתפתחותיים עוברים עם הגיל. דוגמה: ילד בן 4 שמפחד ממפלצות בלילה שנמצאות מתחת למיטה שלו. זו סיטואציה נורמטיבית אשר תואמת את הגיל ועולם הדמיון המפותח. במקרה כזה הדמויות המטפלות עוזרות לילד מתוך העולם שלו ובודקות איתו מה יכול לעזור לו נגד המפלצות, למשל שתית משקה מיוחד(מים 😊) לפני השינה, ציור מיוחד שמכינים איתו יחד ותולים מעל המיטה, מנורת קסמים. במקרים כאלו היצירתיות היא אין סופית וצריכה להתאים לעולמו הפנימי של הילד.
פחד תלוי סביבה
פחד הוא גם דבר נרכש אשר תלוי בסביבה. דוגמה: כאשר נסעתי לסין, ראיתי מרבה רגליים אשר היה נראה לי מעניין, ואני התקרבתי אליו בסקרנות ועניין. פתאום מישהו צעק לי מאחור: "תתרחק, זה מסוכן". באותה שנייה המערכת הפיזיולוגית שלי נדרכה, והתרחקתי ממנו. בסיטואציה הזו, ניתן להבין שמי שגדל באותו אזור בסין גדל עם פחד מפני אותו חרק. ואילו אני, הייתי במצב נינוח ובטוח ללא שום תחושת פחד כאשר פגשתי אותו, אך מאותו רגע שצעקו לי "תתרחק" המערכת הרגישת והפיזיולוגית שלי ידעו לשים לב לחרק הזה במקרים אחרים.
לסיכום, פחד הוא מגנון הישרדותי אשר מפעיל את המערכת הרגשית והפיזיולוגית בהינתן איום חיצוני. בדוגמה שנתתי מעלה שימו לב הפחד הוא ממשהו חיצוני(דמיוני) מפלצת וגם ההתמודדות מולה היא על ידי משהו חיצוני כמו: ציור, שתיה, מנורת קסמים וכו'.
חרדות אצל ילדים
חרדה בשונה מפחד שייכת לעולמם של בני אדם, זאת בעקבות המבנה המוחי המורכב שלנו שהתפתח עם השנים. חרדה היא פחד מאיום חיצוני אמיתי או דמיוני, אשר תגובתו הינה עוצמתית ולא תואמת את הסיטואציה.
דוגמאות: שני ילדים שגדלו באותה משפחה, אשר חונכו לאהבת בעלי חיים, ואף מגדלים כלב בביתם. אחד הילדים ננשך מכלב של השכן. תגובה העוצמה סבירה תיהיה שאותו ילד ימנע ממפגש עם הכלב תהיה שהוא יפחד מכל כלב שהוא יראה, ואף מהכלב שלו בביתו. כלומר הפחד ממוקד אחד(הכלב של השכנים) הפך לפחד ממוקדים רבים, וזה מצב של חרדה מכלבים. מצב כזה יכול להצריך התערבות של טיפול רגשי לילד ו\או הדרכת הורים במידה והעצימות איננה פוחתת.
יש לזכור שלא תמיד יהיה ניתן לשייך חרדה לאירוע שקרה, כמו בדוגמה שצייתי מעלה. כלומר, נפגעתי או הייתי עד לכך שמישהו נפגע ממשהו חיצוני ולכן אני חרד שמא ירא לי אותו הדבר ולכן אני נמנע מכך. לעיתים החרדה היא גם מצב שהינו חוויה כללית יותר ולא ממוקדת מול גורם מסוים. כהורים זה מצב שיכול להיות מסתכל, כי יש רצון להיות בשליטה ולדעת את הסיבות למצב, אך זכרו שהדבר החשוב זה להתמקד במה ניתן לעשות כרגע יותר מאשר ל"חפור" ולחקור בסיבות אשר אותן גם כך לא ניתן לשנות.
חרדה והשפעה סביבתית
ישנם מחקרים רבים המראים על קשר חזק בין דמויות מטפלות\הורים המתמודדים עם חרדה להשפעתם על הילדים שלהם. אני תמיד אומר כמטפל שמזל שיש הורים אותם ניתן להאשים 😊. אני מניח שאם אתם קוראים את השורות האלה ומתמודדים בעצמכם עם חרדה אז אתם מרגישים עצב או תסכול מההבנה הזו. עם זאת, נדרש אומץ להסתכל על המציאות כפי שהיא ולעיתים אני פוגש הורים שהתמודדו עם חרדה במשך שנים ולא פנו לטיפול על אף שזה גרם להם לפגיעה בתחומי החיים השונים ואז כאשר הם פוגשים זאת אצל ילדיהם בעוצמה כזו או אחרת זה נותן להם זרז לטפל בעצמם. החשיבות היא ברורה , שכן אתם הדמויות המשמעותיות בחיי ילדכם ונמצאים איתם שעות רבות. כך שלמעשה טיפול רגשי לילד שנערך לרב פעם בשבוע לא ישתוו אל מול טיפול שלכם אשר יצור שינוי משמעותי בחיים שלכם והסובבים אותכם.
לסיכום, חרדה היא תגובה עוצמתית של פחד מאיום חיצוני או דמיוני אשר אינן תואמות את הגיל או הסיטואציה ופוגעת בתפקוד ובתחושת הביטחון והרווחה של ילדכם לאורך זמן. הסיבות לפיתוח חרדה הינן תלויות בגנטיקה, מאורעות החיים והסביבה בה הילד גדל.
לסיכום:
מטרת הכתוב מעלה, היא לא לאבחן את ילדכם עם חרדה 😊, אלא לנרמל המושגים האלו, אשר בעצמם עשויים לעורר חרדה. סיבות פניה לטיפול היא כאשר אתם חווים שהתפקוד או הרווחה האישית של ילדכם נפגע, ושכתוצאה מפחד\חרדה הוא נמנע ממצבים חברתיים או יומיומיים אשר בעבר אהב לעשות. במפגש הראשוני עם ההורים נבחן את הסיטואציה כדי לנסות להבין טוב יותר את המצב, ולראות אם יש צורך בהתערבות טיפולית.